måndag 15 december 2014

SNART ÄR DET JUL!

Idag ska ni arbeta med den sista teorin vi gick igenom: strain

Gör som i den tidigare uppgiften.

Förklara varför människor bor i favelor, men denna gång genom att använda Mertons strainteori.

Lycka till!

OBS: se till att du skickar in dessa två uppgifter om favelorna, samt "Veckans brott" innan du går på jullov!


tisdag 9 december 2014

APPLICERA TEORIER

Uppgift:

Förklara varför människor bor i favelor genom att använda olika teorier.

Gör så här:

Förklara först varför människor bor i favelor utifrån determinism.

Förklara sedan varför de bor där utifrån rationell choice.

När du gjort det ska du förklara utifrån våra "nya" teorier. 

Hur skulle Chicagoskolan förklara favelorna? Hur skulle Park beskriva livet i favelorna? Och hur skulle Shaw och McKay beskriva kriminaliteten i favelorna?

Arbetssätt:

Jobba tillsammans! Diskutera, fundera och försök använda rätt terminologi!

Ni har resten av lektionen på er. När ni är klara, skicka in ert resultat till mig.




måndag 24 november 2014

STRAFF


HÄR ÄR LÄNKEN TILL FILMEN



Brott och straff

STRAFF

I de grupper som ni ska arbeta ska ni, som förra gången, diskutera följande frågeställning och skicka in ert resultat till mig:


Lycka till!

  • Vilka likheter och olikheter finns mellan Cesare Beccarias syn på straffets funktion jämför t med det svenska moderna samhällets syn på straffets ändamål?

  • Lagregler stiftas av den offentliga makten, dvs av ett parlament, en kung eller annan offentlig makthavare. Moraliska regler däremot är samhällsinvånarnas allmänna uppfattning om rätt och fel, vilka inte finns nedskriven i lagen och alltså kan inga sanktioner utdömas för den som bryter mot en moralisk regel. Eftersom de svenska lagarna stiftas av folkets valda representanter i riksdagen är tanken att lagarna ska ses som de spelregler för samhället som folket på eget initiativ valt att leva efter. Avsikten är alltså att lagreglernas innehåll ska stämma överens med det som människor i allmänhet uppfattar som moraliskt riktigt. Lagar är ett viktigt styrmedel för att skapa det samhälle som önskas. Så gott som alla politiska förändringar i samhället genomdrivs genom att nya lagar stiftas. Av programmet framgick att statsmakterna i Polen bestraffar vissa handlingar som i Sverige inte är straffbelagda. Vad tror du är anledningen till det? Är det generellt så att det är den allmänna moraluppfattningen i ett land som är avgörande för vilka gärningar som straffbeläggs? Kan eller ska ett samarbete länder emellan, exempelvis EU-samarbetet påverka ett lands rättsuppfattning?

  • Av programmet framgick att Polen har tre gånger fler fångar än Sverige relativt befolkningsmängden. (Antalet fångar i Sverige var 2011 dryga 5000 st.) Betyder det att Polen har tre gånger högre kriminalitet än Sverige? Vad menade Sarnecki när han sa att det är politikerna som bestämmer antalet fångar och inte själva brottsligheten? Vilka är de största skillnaderna mellan fängelserna i Sverige och Polen?

  • USA är det land som toppat statistiken över antalet internerade. På 1920-talet satt 100 000 internerade i USA. 2011 var siffran 2,5 miljoner. Det betyder att 700 personer/100 000 invånare sitter i fängelse i USA. I Sverige ligger motsvarande siffra på ca 60 personer. Inledningsvis hörde vi att Polen har tre gånger fler fångar än Sverige och flest antal fångar i EU. Längst antal personer i fängelse är det i de nordiska länderna samt i vissa länder i sydöstra Asien. Hur kan detta komma sig? Är vi mindre kriminellt belastade i Sverige än i många andra länder. Är polackerna mer kriminella än andra nationaliteter?

  • I vissa delstater i USA avrättas fortfarande människor. I Sverige avskaffades dödsstraffet i fredstid 1921 och i krigstid 1972. Inhuman behandling av fångar, bristfälliga och inkorrekta rättegångar, inskränkt yttrandefrihet, politiska fångar i fängelse - listan kan göras lång och visar att synen på straff skiljer sig avsevärt åt beroende på var i världen du befinner dig. Skulle mänskligheten tjäna på en samsyn på dessa områden eller finns ett behov av dessa olikheter?

  • I programmet diskuterades sambandet mellan antal fängelser och antal internerade. Bland annat sades att om ett land bygger nya fängelser så kommer fängelserna att fyllas. Om ett fängelse styrs med hårda regler, så hittar man farliga fångar, menar forskare. Sveriges första riktiga fängelse byggdes 1624 på Riddarholmen. Idag har Sverige drygt 50 anstalter och Saltviksanstalten utan för Härnösand är det senaste byggda fängelset och har en mycket stor säkerhet. Anstalten byggdes efter den stora rymningsvågen 2004. Diskutera hur skapandet av ”rymningssäkra” anstalter påverkar kriminaliteten. Och hur kom det sig att fångantalet minskar i Finland när det stiger i resten av världen?

  • ”Att det finns subkulturer och gängbildningar är ett naturligt resultat av att man låser in många grova brottslingar med sociala problem” är ett citat ur filmen ”Nyckeln till frihet”. Diskutera huruvida gängen bildas på fängelserna och sedan flyttar ut på gatorna eller om det är tvärtom? Eller kanske både och?

  • Är det arv eller miljö som avgör om man blir kriminell? Vilken faktor är viktigast när det gäller förebyggande åtgärder?


torsdag 13 november 2014

BROTT

Brott och straff



I grupper om minst tre, max fem personer ska ni diskutera följande frågeställningar. En av er ska skriva ned era slutsatser och dessa ska mejlas till mig:


1. Att mörda och stjäla har nästan alltid varit brottsligt beteende om det inte skett i krigstider. Men dödar man civila i krig, eller själ från dem, är det numera ett brott mot folkrätten. Jerzy Sarnecki nämner i programmet tidelag som en gärning som tidvis varit förbjuden handling och tidvis accepteras av samhällets makthavare. Vad innebär tidelag? Och hur kan det komma sig att en gärning vissa årtionden eller århundraden varit straffbelagd och andra tider varit tillåten?

2. Finns det någon motsvarighet till favelorna i Sverige? Motivera ert svar!

3. Hur skiljer sig de kriminellt uppbyggda nätverken åt jämfört med traditionell brottslighet?

4. Av programmet framgår att de boende i favelorna är obenägna att bland in polisen vid våldsamheter, eftersom det då ofta blir problem. Ordningen sätts i gungning, eftersom gängen har sina egna hierarkier, sin egen dagordning och sitt eget regelsystem. ”Det är hundraåriga lagar som förts vidaremellan generationer”, säger en favelabo. Diskutera vad som kan hända om samhället inte reagerar på denna maktutövning från kriminella. Vad skiljer den svenska polisens sätt att hantera situationen i Ronna från det sätt polisen i Rio agerar? Kan ni se några fördelar respektive nackdelar med de olika tillvägagångssätten? Vilken var grunden till att Jerzy Sarneci och den svenska polisen menade med att det finns större möjligheten att komma till rätt med kriminella gängbildningar i Sverige än i Brasilien?

5. Av programmet framgår att kriminaliteten är hög i fattiga områden med blandad etnicititet. Forskning har visat att brottsligheten inte är kopplad till etnicitet utan till livet i fattigdom. Hur förklaras det? Hur viktigt är det med av samhälle ordnade sociala strukturer som håller samman människor?


6.Om ni skulle använda dig av de teorier vi jobbat med: hur skulle en anhängare av determinism förklara brottsligheten i favelorna, och hur skulle en anhängare av rational choice göra det? Vem tror ni har rätt i detta fall?

tisdag 4 november 2014

KLAR MED SKRÄCKSCENARIONA?

Då ska du börja arbeta med fallen i din bok Rätten och samhället.

Börja med att lösa uppgifterna 3:1- 3:9

Lycka till!!!

måndag 3 november 2014

Tre skräcksenarior för en student

 Vilka rättigheter har du egentligen om du vill klaga?


Läs igenom följande skräckscenarion. Vad kan du göra i de följande situationerna? 

Tänk på att du måste motivera dina svar. 

Till din hjälp har du dels boken, dels nätet, men framför allt ska du fundera vad du tycker är rimligt!

Samarbeta gärna två och två!

Lämna in dina skriftliga svar till mig: jenny2.westberg@edu.norrkoping.se


Instruktion


1. Du är inne på din tredje timme hos frissan, och har redan hunnit avverka tre koppar kaffe och två gamla nummer av Hänt Extra. Äntligen börjar frissan se nöjd ut, själv är du mer tveksam men litar ändå på att pudelfrisyren lägger sig inom ett par timmar när alla stärkande vätskor har avdunstat, alternativt tagits upp av kroppen. Väl hemma reagerar din omgivning med förskräckelse. Kort sagt, du blir allt mer missnöjd och vill helst ha timmarna hos frissan ogjorda. 
Frågan är vilka rättigheter du har som konsument.
A. Kan du tåga in hos frissan och begära att hon/han gör om frisyren?
B. Kan du kräva att få pengarna tillbaka?

2. Du tog dig en tur till huvudstaden för att leta rätt på en balklänning. Trots en heldag i provhytten var det ingen klänning som föll dig i smaken eller som passade på din oproportioneliga kropp. Du åkte tillbaka hem med tom påse och börjar leta efter en klänning på nätet istället. I början av april hittar du en sajt där du specialbeställer en uppsydd balklänning efter dina egna mått. Fem dagar före studenten har balklänningen ännu inte kommit. 
A. Vad gör du och vilka rättigheter har du?
B. Vi leker med tanken att när klänningen väl kommer (fem dagar före studenten) är den felsydd och sitter som en säck potatis. Vad gör du och vilka rättigheter har du?

3. I din klass har veckans samtalsämne bland tjejerna varit balklänningen. Det är lite väl hysteriskt med alla kompisar som ska köpa eller sy upp en klänning. Du tycker att det verkar vara onödigt att satsa så mycket på en klänning som förmodligen ändå bara kommer att bli hängande i en garderob. Det slutar med att du hyr en ursnygg klänning till ett bara pris. Du känner dig som en filmstjärna på en Oscargala hela kvällen ända tills någon spiller ut ett glas rödvin på din klänning. Vad kan du göra?
A. Kan du bara lämna tillbaka klänningen utan vidare?
B. Är det något man bör fundera över innan man hyr?

måndag 20 oktober 2014

Veckans brott

Veckans Brott





"Eleven bearbetar, analyserar och diskuterar med viss säkerhet några frågor inom kunskapsområdet. I arbetet använder eleven med viss säkerhet vetenskapliga begrepp, metoder och teorier som är relevanta för kunskapsområdet. Dessutom diskuterar eleven översiktligt olika aspekter av kunskapsområdet och drar enkla slutsatser om resultat och valda metoder."


Så står det i betygskrieterierna vad det gäller ett E. Så för att nå ett E i kursen, måste du kunna knyta ditt resonemang till relevanta teorier. 

Det är vad vi ska träna på i denna uppgift.

Vi har gått igenom olika teorier om varför människor begår brott. Du har jobbat med både Beccarias och Benthams tankar och jobbade med både teorin om "rational choice" och "deteminism".

Dagens uppgift utgår från "Veckans brott". 

Enskilt och skriftligt ska du diskutera det fall vi såg från "Veckans brott". Du ska förklara brottet utifrån både rational choice och utifrån deteminism. När du har gjort det ska du ta ställning till vilken teori som du anser bäst förklarar hur det beskrivna brottet kunde ske. 

Tänk på att du måste motivera med hjälp av teorierna varför du tycker som du tycker!!!!

Till din hjälp har du kapitel 2 i Brottsligheten och samhället

Du har denna vecka på dig, och när du är klar ska du skicka in det till

jenny2.westberg.kungsgard@analys.urkund.se

onsdag 15 oktober 2014

Det moderna rättssystemet grunder

Besvara följande frågeställningar utifrån din bok Brottsligheten och samhället

  • Under andra hälften av 1700-talet och 1800-talet börjar de "humanistiska idéerna på allvar få genomslag inom juridiken" (s.22). Förklara vad det innebär.

  • Foucault (s.23) ifrågasätter den tesen. Hur anser han att man ska förklara varför de brutala bestraffningarna upphörde? Vilket var syftet med fängelsestraff enligt Foucault?

  • Förklara Cesare Beccarias klassiska principer.
  • Vad var det som gjorde att Beccaria hade så stort inflytande?

  • Hur beskrev Jeremy Bentham den så kallade Homo economicus?
  • Enligt Bentham vill människan tillfredsställa sina behov via "pleasure" och undvika "pain". Förklara vad han menar med det.
  • Om man håller med Bentham, hur kan man då förebygga brott?
  • Vilken kritik finns mot detta tankesätt?

  • Redogör för teorin rationell choice

  • Redogör för teorin determinism

onsdag 8 oktober 2014

HÄXORNAS TID





Besvara följande frågeställningar enskilt och skriftligt.

Skicka in dina svar till:

jenny2.westberg.kungsgard@analys.urkund.se

På tisdag den 14/10 vill jag ha dina svar!

Till din hjälp har du din lärobok Brottslingen och samhället sidorna 15-22 samt filmen som vi såg.

Lycka till!!!

1. Försök förklara vad i samhällsklimatet på 1600-talet som ledde fram till de svenska häxprocesserna.

2. Hur användes magiska väsen under denna tid vad det gäller barnuppfostran?

3. Vad var fäbodkulturen och varför frodades sagorna där?

4. Redogör för hur ett bråk om en brödbit kunde leda fram till massavrättningar av kvinnor.

5. Hur kom det sig att alla kunde berätta om Blåkulla?

6. Varför var det så viktigt med en bekännelse från den anklagade?

7. Vad var trolldomskommissionen och vad gjorde de?

8. Varför är det problematiskt med barnvittnen?

torsdag 25 september 2014

RÄTTSFALL


I denna uppgift ska ni studera ett rättsfall djupare.

Gör så här:

Dela in er i grupper om cirka 3-4 personer

Börja med att göra uppgifterna 2:2, 2:3 samt 2:12

När ni är klara med det, skicka in det till mig.

Gör sedan uppgift 2:13

Börja med att hitta ett fall via denna länk

Hitta ett fall....

Gör en presentation av ert fall utifrån punkterna A-K

Presentera ert fall som ett bildspel, exempelvis keynote tisdagen 7/10

LYCKA TILL!

Ord och begrepp


Ord och begrepp


Tilltalad 
Målsägare

Åklagare

Offentlig försvarare

Nämndemän

Notarien

Bakom stängda dörrar

Rättsintyg

Brottsbalken

Böter, Fängelse, Villkorlig dom, Skyddstillsyn, Överlämnade till särskild vård

Synnerliga skäl

Förundersökning

Åtalas

Huvudförhandling

Åklagarens yrkande

Åklagarens sakframställning

Vittnen

Slutanföranden

Överläggning

Skadestånd

Överklagande

onsdag 24 september 2014

FILMDISKUSSION

Varför slog du mig, Peter?


  • Vad anser du om Peters agerande mot Maria?


  • Hur tyckte du att rättens aktörer agerade?


  • Tycker du att åklagaren kunde bevisa att Peter begått brottet?


  • Vad tycker du om det som vittnet sagt?


  • Om du deltagit i målet, hur hade du dömt?


  • Tycker du att filmens domslut var riktigt? Motivera ditt svar!


  • Skulle du själv kunna tänka dig att vara nämndeman och delta i domstolsförhandlingar?


  • Vad tycker du att Maria ska göra? Ska hon fortsätta vara tillsammans med Peter?


  • Hur skulle du reagera om du blev slagen av någon som stod dig väldigt nära?

måndag 22 september 2014

Ett brott sker!






Vad händer när ett brott begås?

Gå in på: http://www.brottsrummet.se/Bazment/80.aspx

Läs noga och besvara de frågor som dyker upp.

Skriv ned minnesanteckningar medan du läser.

Se till att du har koll på följande:

gripande
straffmyndig
teknisk undersökning
anhållningsförhör
häktningsförhandling
åtal
tingsrätt
hovrätt
nämndemän
tilltalad
målsägare
vittnen

Du behöver INTE lämna in, utan du antecknar för att komma ihåg!

Lycka till!

tisdag 16 september 2014

RÄTTEN OCH SAMHÄLLLET

DAGENS UPPGIFT:

Med hjälp av din bok ska du besvara uppgifterna 1:1-1:5

Skriv ut dina svar och lämna i mitt fack senast torsdag eftermiddag!

Lycka till!!!



torsdag 28 augusti 2014

Brott kriminologiskt sett

Studera ett brott

Uppgift:

Det ni ska göra är att studera ett brott utifrån ett kriminologiskt perspektiv. Det intressanta är alltså inte vilken paragraf i brottsbalken som ert brott har överträtt, utan hur samhället reagerar på det begångna brottet, vad som kan ha gjort att gärningsmannen begår brottet, varför det ses som ett brott och så vidare....

Ett tips! Tänk på de brott som ni studerade i ettan, exempelvis Engla, Hagamannen etc. Det kan ni spara lite tid på ;)

Gör så här
  1. Dela in er i grupper, cirka 3-5 personer i varje grupp
  2. Hitta ett brott som ni vill fördjupa er i 
  3. Försök hitta så mycket fakta ni kan i fallet, om brottsoffer, om gärningsman, om påföljder och så vidare. Använd er av nätet, ring polisen, kontakta tingsrätten. Var lite kreativ :-)
  4. När ni kommit så långt, analysera ert resultat utifrån kriminologiska aspekter!
  5. Presentera ert resultat i form av ett bildspel, exempelvis key note eller prezi
Lite tips på frågor som ni kan utgå ifrån när ni analyserar ert brott:

  • Hur är synen på det brott ni studerat i samhället? Varför är det ett brott? Vad tycker folk om det? Varför tror ni de tycker så? Kan man se på brottet på något annat sätt?
  • Fundera kring varför du tror gärningsmannen begick sitt brott. Vad drev han/henne? Hur tror ni han/hon resonerade? Hur kommer det sig att han/hon bryter mot samhällets spelregler?
LYCKA TILL!

tisdag 26 augusti 2014

Vad vill de politiska partierna i Norrköping?



Valet närmar sig med stormsteg, och ni jobbade med det förra året. Men kommer ni ihåg allt?

Idag ska ni får förbereda er inför en debatt mellan de lokala partierna här i Norrköping.

För att göra det ska du ta reda på följande:

1. Hur styrs Norrköpings kommun?

2. Vad gör kommunfullmäktige?

3. Vilka partier är representerade i Norrköpings kommun?

4. Vad vill de olika partierna göra för Norrköping?

Skriv ner dina svar och mejla till mig!

När du är klar med dessa ska du börja fundera på frågor som du vill att politikerna tar upp under debatten. Vad anser du är viktigt för Norrköping? Vad skulle du vilja ändra på här i stan? Vad borde bli bättre?

Skriv ner MINST tre frågor som ska debatteras den 3/9!

Samarbeta gärna!

måndag 18 augusti 2014

VÄLKOMNA

till kurserna "Kriminologi" och "Rätten och samhället"


Jag som är lärare heter Jenny Westberg och sitter i rum B28.

Min e-postadress är: jenny2.westberg@edu.norrkoping.se

Min urkundadress, dit du ska skicka dina arbeten är:

jenny2.westberg.kungsgard@analys.urkund.se