måndag 3 november 2014

Tre skräcksenarior för en student

 Vilka rättigheter har du egentligen om du vill klaga?


Läs igenom följande skräckscenarion. Vad kan du göra i de följande situationerna? 

Tänk på att du måste motivera dina svar. 

Till din hjälp har du dels boken, dels nätet, men framför allt ska du fundera vad du tycker är rimligt!

Samarbeta gärna två och två!

Lämna in dina skriftliga svar till mig: jenny2.westberg@edu.norrkoping.se


Instruktion


1. Du är inne på din tredje timme hos frissan, och har redan hunnit avverka tre koppar kaffe och två gamla nummer av Hänt Extra. Äntligen börjar frissan se nöjd ut, själv är du mer tveksam men litar ändå på att pudelfrisyren lägger sig inom ett par timmar när alla stärkande vätskor har avdunstat, alternativt tagits upp av kroppen. Väl hemma reagerar din omgivning med förskräckelse. Kort sagt, du blir allt mer missnöjd och vill helst ha timmarna hos frissan ogjorda. 
Frågan är vilka rättigheter du har som konsument.
A. Kan du tåga in hos frissan och begära att hon/han gör om frisyren?
B. Kan du kräva att få pengarna tillbaka?

2. Du tog dig en tur till huvudstaden för att leta rätt på en balklänning. Trots en heldag i provhytten var det ingen klänning som föll dig i smaken eller som passade på din oproportioneliga kropp. Du åkte tillbaka hem med tom påse och börjar leta efter en klänning på nätet istället. I början av april hittar du en sajt där du specialbeställer en uppsydd balklänning efter dina egna mått. Fem dagar före studenten har balklänningen ännu inte kommit. 
A. Vad gör du och vilka rättigheter har du?
B. Vi leker med tanken att när klänningen väl kommer (fem dagar före studenten) är den felsydd och sitter som en säck potatis. Vad gör du och vilka rättigheter har du?

3. I din klass har veckans samtalsämne bland tjejerna varit balklänningen. Det är lite väl hysteriskt med alla kompisar som ska köpa eller sy upp en klänning. Du tycker att det verkar vara onödigt att satsa så mycket på en klänning som förmodligen ändå bara kommer att bli hängande i en garderob. Det slutar med att du hyr en ursnygg klänning till ett bara pris. Du känner dig som en filmstjärna på en Oscargala hela kvällen ända tills någon spiller ut ett glas rödvin på din klänning. Vad kan du göra?
A. Kan du bara lämna tillbaka klänningen utan vidare?
B. Är det något man bör fundera över innan man hyr?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar