fredag 16 januari 2015

Träna del 3

STRAFF- OCH PROCESSRÄTT

1. Vem får bli domare?

2. Vad kallas huvuddelen av ett brottmål?

3. Vilka subjektiva rekvisita finns inom straffrätten?

4. Nämn ett tillgreppsbrott som kräver tillägnelseuppsåt.

5. Linnéa, 22 år och körkortsinnehavare, kör bil på E 4:an med en alkoholkoncentraton om 1,09 promille i blodet. Vilket brott har hon gjort sig skyldig till?

6. Alexander är 24 år, har fast anställning och inga alkohol- eller drogproblem Han har inte tidigare blivit dömd för brott. Vid ett besök på Åhléns i Norrköping tar han underkläder till ett sammanlagt värde av 1 100 kronor Han ertappas och åklagaren väcks råtal mot honom för denna gärning. Vid rättegången erkänner han och säger att han ville ha kalsongerna men inte hade råd att köpa dem.

a) För vilket brott ska han dömas
b) Vilken påföljd bör Alexander dömas till?
c) Vilka ekonomiska konsekvenser kan domen innehålla?

7. Vad kan hända om svarande i ett disposition tvistemål inte ger in ett svaromål eller inte kommer till ett möte som domstolen kallat till?

8.  Vilka brott har begåtts i nedanstående fall:

a) Nora har föräldrafri fest hemma. Framåt kl 01.30 på natten urartar festen då ett tjuogtal objudna gäster dyker upp. Nora, som förstår att detta inte kan sluta väl, ber alla gästerna att gå hem. Ett par överförfriskade ungdomar vägar dock att lyda Nora trots upprepande tillsägelser och slå sig ned i hennes föråldras skinnsoffa med var sin öl i handen.

b) På väg hem från bion kommer en ung man fram till Boris. han håller fram en kniv mot honom och ber att få Boris mobiltelefon. Boris blir livrädd o h sträcker fram telefonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar