torsdag 22 januari 2015

TRÄNA DEL 4

Övningsuppgifter

FAST EGENDOM

1. Janos äger en fastighet på vilken det står ett bostadshus. Till bostadshuset köper han en mikrovågsugn som han placerar på köksbänken. Är mikrovågsugnen att anse som fast eller lös egendom?

2. Ouintus äger en fastighet i Sörmland. Fastigheten ligger bara 100 meter från Mälaren. Mellan vattnet och Quintus tom ligger grannen Persons fastighet. För att Quintus ska kunna ta sina morgondopp så smidigt som möjligt överenskommer han med Person att ha ska ha rätt att ta gångstigen över dennes tomt ned till vattnet. Denna överenskommelse görs skriftligt.

a) Vad kallas denna typ av belastning på fastigheten?

b) Vad kallas Quintus fastighet?

c) Ouintus säljer sin fastighet och flyttar från orten. Efter en tid befinner han sig på genomresa och när han passerar sin gamla fastighet blir han badsugen. Kan han med stöd av avtalet använda gångstigen över Persons tomt för att bada?

3. Bröderna Bengt och Boris äger tillsammans en större fastighet. Genom att sätta upp staket har de skapat var sin tomt på vilken det byggt var sitt bostadshus. Bengt, som är i behov av pengar, vill nu ta ett lån med sin del av fastigheten som säkerhet. Kan han göra det utan att blanda in sin bror?



KÖPRÄTT

4. Vad skiljer konsumentköplagen och köplagen åt?

5. Rutger ska sälja sin bil, en Skoda. Han sätter ut en annons i tidningen där han skriver ”Nu ska jag sälja min pärla, en Skoda som gått 11 000 mil. Har använt den som pendlar bil i många år utan problem. Säljes i befintligt skick”. Tompa svarar på annonsen, åker och provkör bilen och bestämmer sig för att köpa den. När Tompa är på väg hem går kamremmen och och hela motorn skär. Tompa tar då kontakt med Rutger och kräver sina pengar tillbaka. Rutger vägrar med motivationen att han sålt bilen i ”befintligt skick”. Vem har rätt?

6. Gunvor har ett litet företag där hon tillverkar marsipanprydnader till tårtor och andra bakverk. De flesta av hennes kunder är konditorier. En dag får hon förfrågan från Gullans Bageri, som vill köpa 200 marsipankaniner till en påskbakelse som de ska sälja. Gunvor accepterar och lovar att leverera kaninerna innan veckan är slut. Dagen efter får dock Gunvor reda på att Gullans Bageri inte går bra. Många andra har levererat varor till bageriet utan att få betalt. Gunvor stoppar då leveransen av marsipankaniner till bageriet. Gullans Bageri blir mycket upprörda och hävdar att Gunvor brutit avtalet de hade. Kan Gunvor stoppa leveransen av kaninerna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar