torsdag 8 januari 2015

Träna!

Övningsuppgifter

FAMILJERÄTT

1. 17-årige Gustav Eriksson har blivit blixtkär i sin halvsyster 15-åriga Cecillia Månsdotter. Känslorna är ömsesidiga och de unga tu vill genast gifta sig. Är det möjligt?

2. Snorres föräldrar ska skänka honom en värdefull tavla av Bruno Liljefors. Deras önskan är att tavlan ska stanna inom skämten för all framtid. Ge föräldrarna ett gott råd hur de ska göra för att skydda tavlan från att dras in i en eventuell bodelning mellan Snorre och hans giriga fru.

3. Två makar ska skiljas. I och med äktenskapsskillnaden ska en bodelning göras. Mannen äger en del av möblerna och har lite pengar på banken. Total uppgår hans tillgångar till 500 000. Men han har också studieskulder på 300 000 kronor. Kvinnan äger också möbler men har dessutom aktier. Värdet av henne tillgångar uppgår sammanlagt till 1 000 000 kronor. Hennes skulder är på 100 000 kronor. All egendom är giftorättsgods. Hjälp paret att göra en bodelning.

SUCCESSIONSRÄTT

4. En blåsig oktobernatt dör Albin. Han efterlämnar änkan Bea och deras gemensamma son Carl, 29 år. Bea har en dotter, Donna 32 år, från ett tidigare äktenskap. Dottern har under hela sin uppväxt bott hos Albin och Bea. Vid arvskiftet framkommer till Beas bestörtning att Albin har ytterligare ett barn, sonen Erik som bara är 2 år gammal.


Albin har vid tidpunkten för dödsfallet enskild egendom om 700 000 kronor och giftorättsgods för 600 000 kronor samt skulder på 300 000 koronor. Bea har enskild egendom om 400 000 kronor och giftorättsgods uppgående till 100 000 kronor. Hon är skuldfri. Carl ha tack vare en givmild mormor egendom om 1,5 miljoner kronor. Fördela egendomen beloppsmässigt. Samtliga dödsbodelägare vill ha maximal utdelning.

5. Svempa avlider. Under den senare delan av sitt liv levde han upp alla sina pengar. Det som finns kvar täcker bara begravningkostnaderna. Svempa efterlämnar endast en dotter. Måste hon se till att en bouppteckning upprättas?

6. Egon har inga egna barn. Han vill att systerdottern Emma ska få all hans egendom förutom bilen. Den ska nämligen grannen få, som tack för att han varit så snäll och kört Egon till och från vårdcentralen. Vad kallas Emma respektive grannen med hänsyn tagen till förordnanden i testamentet?

7. Makarna Sergej och Nadja har tillgångar i boet som uppgår till 150 000 kr. Sergej har
två barn i ett tidigare äktenskap, sonen Vladimir och dottern Victoria. Ett basbelopp uppgår till 44 400 kr.

Hur ska boet fördelas om Sergej dör? Vad får Vladimir och Victoria?


B) Skulle de bli någon förändring om behållningen i boet uppgick till 250 000 kr?

1 kommentar:

  1. skulle du kunna förklara hur du gjort på uppgift 4? den med albin och beatrice!!

    SvaraRadera