fredag 9 januari 2015

Träna Del två

Övningsuppgifter

AVTALSRÄTT


  • Jenny köper en hemmabioanläggning av sin granne Bengt. Innan anläggningen levereras ser hon samma slag anläggning i en butik men till ett betydligt lägre pris. Kan Jenny aäga upp avtalet med Bengt?



  • Gunnar får ett anbud av Soffliggarna AB att köpa en soffa för 6 700 kronor med leverans den 30 oktober. Svar ska vara dem tillhanda senast den 20 oktober Eftersom Gunnar åker bort på semester svara han inte förrän den 22 oktober. Vilken rättsverkan har svaret? Är det möjligt för Soffliggarna AB att helt dra sig ur affären?



  • Putte är hunduppfödare och ska sälja en hund, Pluto. Han annonserar ut hunden i Din Hund - en facktidning för hundintresserade - utan att ange ett pris. Hundälskaren Hulda läser annonsen och ringer för att fråga lite om hunden.Putte säger att han vill ha 10 000 kronor för Pluto. Hulda tycker att det är mycket pengar, blir lite tveksam och ber att få återkomma. Hulda är inte den enda som är intresserad av den väldresserade vakthunden Pluto. Även Stina är intresserad och efter ett besök på hundgården menar hon att Pluto är en av de vackrast hundar hon har sett. Få hundar har en sådan fin stamtavla, hävdar hon, och frågar varför Putte inte begär åtminstone 14 000 för Pluto. Tyvärr har hon inte själv råd att köpa en hund just nu, men ber att få återkomma vid ett senare tillfälle. Några dagar senare ringer Hulda och vll köpa hunden. ”Det går jättebra”, säger Putte, ”men nu vill jag ha 14 000 kronor för honom.” ”Stopp och belägg” ,säger Hulda. ”Du lovade faktiskt att jag skulle få köpa Pluto för 10 000 kronor”. Har hulda rätt?




KONSUMENTRÄTT


  • Sabina driver ett mindre företag. Hon vill köpa en segelbåt för att använda dels för semestersegling, dels för enstaka segelturer med företagets kunder. Vilken lag blir tillämplig vid köpet?



  • Hassan har just bokat en resa för att bestiga Kilimanjaro. Han går till den lokala friluftsbutiken Lodjruet och berättar allt om sitt stundande äventyr. Butiken har för tillfället inta all utrustning han behöver i lager, men beställer den åt honom mot förskottsbetalning. Tyvärr hinner inte butiken få hem varorna i tid innan det är dag för honom att resa i väg. Han tvingas sista minuten skaffa utrustningen på annat håll. När den saken är ordnad går han till Lodjuret för att avbeställa sina varor. ”Tyvärr”, säger säljaren, ”avtal ska hållas. Du har rean betalt för grejerna, de kommer in nästa vecka.” Måste Hassan betala för utrustningen som han inte längre behöver?



  • Emilia beställer en ommålning av sitt sommarhus. När målaren precis påbörjat målningen ångar sig Emilia. Har hon rätt att avbryta tjänsten?

1 kommentar: